Σμαράγδα Αποστολάτου

«Θέλω να υπερασπίζεστε πάντα τους αδύναμους και να μάχεστε την αδικία και την κακία... και όταν λάσπη σας πετούν εσείς να πολεμάτε ακόμα και με την ίδια σας τη σιωπή»




Η Σμαράγδα Αποστολάτου είναι αφηγήτρια και μουσικός. Οι ιστορίες, της άνοιξαν απέραντους δρόμους, προς ένα κόσμο που όλα είναι δυνατά και όλα μπορούν να συμβούν. Σε αυτό το δρόμο συνάντησε τον «Δον Κιχώτη», έναν χαρακτήρα ρομαντικό, που μέσα από την τρέλα του και το πάθος του αποκαλύπτει την αλήθεια μιας παρακμάζουσας κοινωνίας, που ο ίδιος θέλει να την αλλάξει. Όπως και ο ρόλος που θα πρέπει να έχει ο αφηγητής. Να αλλάξει με τα παραμύθια και τις ιστορίες του τον κόσμο και να τον κάνει καλύτερο. 


Πως μπήκαν τα παραμύθια στη ζωή σου; Ποιός σου έλεγε παραμύθια όταν ήσουν μικρή;
Τα παραμύθια μπήκαν στη ζωή μου,από μικρό παιδάκι. Αρχικά από αφηγήσεις ιστοριών της γιαγιάς μου και του παππού μου. Τα δύσκολα παιδικά τους χρόνια, τα χρόνια της κατοχής από τους Γερμανούς και ύστερα οι ιστορίες του παππού απ΄ όλο τον κόσμο, μιας και ήταν ναυτικός. Η μητέρα μου, αλλά και ο νονός μου, που με έβαλε από μικρή να γνωρίσω το τεράστιο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ, διαβάζοντάς μου πάντα στα ρώσικα και με μία μετάφραση στα ελληνικά, μοναδική!

Ποιος ήταν ο ήρωας των παραμυθιών των παιδικών σου χρόνων;
Ο Νίλ Χόλγκερσον! Πάντα ήθελα να ταξιδέψω πάνω σε μια αγριόχηνα!

Τι σε έφερε στην αφήγηση;
Αρχικά μία φίλη, μου είπε για τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Πήγα και με την πρώτη συζήτηση που είχα με το Γιώργο Ευγενικό, για τη φιλοσοφία της σχολής και τους στόχους της, για την αφήγηση και το παραμύθι, άρχισαν όλα. Μέχρι την τελευταία μέρα της σχολής όλα όσα είχα ακούσει στην πρώτη μου συνάντηση είχαν γίνει πράξη. Η σχολή ήταν σαν ένα όμορφο ψηφιδωτό.  Οσο περνούσε ο καιρός και γνώριζα τους θαυμάσιους αυτούς δασκάλους, μέσα μου ανοίγονταν δρόμοι, εικόνες, μουσικές. Έβλεπα τη δύναμη της αφήγησης και τη βλέπω μέσα μου και στα μάτια του κόσμου. Οι ιστορίες μας ταξιδεύουν, μας διδάσκουν, μας θεραπεύουν…

Πιστεύεις ότι ο «Δον Κιχώτης» έχει κάτι να πει στο σημερινό κοινό;
Ο «Δον Κιχώτης», διαποτίζεται από ένα καυστικό σατιρικό πνεύμα και αποκαλύπτει την παρακμάζουσα φεουδαρχία. Τώρα σε εμάς τη παρακμάζουσα πολιτεία. Είναι ένας ήρωας, ονειροπόλος που φεύγει από τη πραγματικότητα. Το στοίχημα ήταν και γι΄ αυτό παραμένει ένα έργο αξεπέραστο, ότι ο «Δον Κιχώτης» είναι ένας χαρακτήρας ρομαντικός μέσα στα πλαίσια ενός ρεαλιστικού έργου. Είναι ένα πορτραίτο όχι μόνο ενός αιώνιου ανθρώπινου τύπου , αλλά και της ίδιας της κοινωνικής παγματικότητας που την κινεί ο ακάλυπτος νόμος της ακμής και της παρακμής.

Ποιο είναι για σένα το σημαντικότερο μήνυμα του «Δον Κιχώτη»;
Τα τελευταία του λόγια: «Θέλω να υπερασπίζεστε πάντα τους αδύναμους και να μάχεστε την αδικία και την κακία...» και όταν λάσπη σας πετούν εσείς να πολεμάτε ακόμα και με την ίδια σας τη σιωπή.


--------------------------------------

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ

Για ενήλικες και παιδιά άνω των 8 ετών
Σάββατα 6 και 13 Μαΐου 2017. Ωρα 20:30

Ο φτωχός άρχοντας Αλόνσο Κιχάδα πιστεύει πως είναι ιππότης, έχοντας διαβάσει πολλά ιπποτικά μυθιστορήματα. Έτσι η φαντασία του γίνεται πραγματικότητα. Ζει τη δική του ζωή μέσα από ιππότες, μάγους και γίγαντες.


Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου
Μουσική: Χρήστος Κόκκινος
Διδασκαλία- Καλλιτεχνική Επιμέλεια:
Γιώργος Ευγενικός
Οργάνωση: Ομάδα ΜΥΘΟΣ